ÉPÜLETFELÚJÍTÁS ENERGIAHATÉKONYAN ÉS MEGÚJULÓ ENERGIA RENDSZEREK FELHASZNÁLÁSÁVAL

Ideje: 2014-10-02 - 2014-10-03
Helye: Radisson BLU Béke Hotel térkép

Társasházak energiahatékony felújítása igen bonyolult feladat. Mégis, mivel az európai népesség 43%-a ilyen épületekben él, nagyon fontos megtalálni a megoldást.

Ahhoz, hogy megtaláljuk a legjobb módszert a városi környezetben az életkörülmények javítására, tisztában kell lennünk azokkal az akadályokkal, amelyekkel a társasházak felújításával járnak. Ugyanakkor könnyen adaptálható, eszközökre és módszerekre van szükség.

A konferencián három, az Európai Unió által támogatott nemzetközi projekt legjobb gyakorlatait, tapasztalatait ismerhetjük meg, amelyek ilyen, könnyen adaptálható eszközöket adnak a tervezéshez, a meggyőzéshez, a beruházáshoz és az eredmények ellenőrzéséhez. Teljes képet kapunk tehát a felújítással járó tevékenységekről, tervezési, műszaki, és kommunikációs feladatokról, finanszírozási lehetőségekről.

A konferencia célja:

A konferencia célja,hogy a három projekt tapasztalatain keresztül információkat, eszközöket, módszereket mutasson be és adjon át, ezzel támogassa a döntéshozókat, beruházókat a lehető legjobb megoldások megtalálásában a társasházak, épületek felújításakor.

A konferencián bemutatkozó mintaprojektek:

A STACCATO  (jelentése: Sustainable Technologies And Combined Community Approaches Take Off, azaz Fenntartható Technológiák És Kombinált Közösségi Megközelítések) projekt 3 önkormányzat, Amsterdam-North, Szófia-Oborishte és Budapest-Óbuda közreműködésével jött létre, hogy mindhárom helyszínen, jelentős támogatással (CONCERTO II.) hozzanak létre olyan demonstrációs projekteket, mint a Faluház, mellyel a fenntartható energiagazdálkodás lakossági dimenzióját népszerűsítik.
 
LEAF (Low Energy Apartment Futures az IEE támogatásával) A többlakásos épületek energetikai felújításainak elmaradására sokféle magyarázatot lehet találni. A pénzhiány mellett biztosan előkelő helyet foglal el az okok listáján a közös döntés nehézsége, a szervezőerő hiánya és az is, hogy a lakóknak nincs részletes információjuk saját épületükben megvalósítható lehetőségeikről. A 2013 tavaszán induló, nemzetközi projektben 6 európai ország szakértői keresik a megoldásokat az akadályok leküzdésére. Az eszköztárban az energetikai tanúsítás mellett megtakarítást kalkuláló szoftver, a jogi, gazdasági környezet elemzésén alapuló döntéshozatali segédlet, és persze megvalósult példák is szerepelnek.
 
 A PIMES projekt a CONCERTO program harmadik felhívásán nyert támogatást, három nemzet három közösségének demonstrációs jellegű fejlesztésére. A norvég, spanyol és magyar partnerek német szakértők segítségével az energiahatékonysági módszerek gyakorlati alkalmazhatóságát, innovatív megoldások integrálását, fenntarthatósági szempontokat előtérbe helyező tervezési és megvalósítási feladatot végeznek el, és monitorozzák az kitűzött teljesítmény elérését.
 
 
Előzetes program:
 
Október 2. 10:00-15:00 óráig
 
Bevezetők és megnyitó
Mario Dianisio European Commission Directorate-General for Energy
moderál: Olajos Péter
 
Tervezz! Mit kell tennünk, hogy a felújítás jól elő legyen készítve?
LEAF  Társadalmi bevonást elősegítő eszköz az energiahatékonysági beruházások megindításának elősegítésére - Király Zsuzsanna,  Energiaklub
PIMES tervezési módszertan  helyi adottságok és erőforrások figyelembevételével - Matolcsy Károly, ÉMI
 
Győzz meg! Kikkel, hogyan kommunikáljunk a felújításról?
STACCATO Eszközök a lakókkal és a közösséggel való kommunikációhoz - Csikai Mária, Energiaklub
Interaktív játék a résztvevőkkel. Találjunk meg egy társasházi felújítás érintettjeit és szedjünk össze üzeneteket számukra
 
Ruházz be! Mit, hogyan és miből újítsunk fel?
LEAF Akadályok a felújítás előtt és az Energia tanúsítvány Tessa Clark  changeworks.org.uk
STACCATO/MLEI PDA Hogyan segíthet az Önkormányzat a felújítási projektek kivitelezésében? - Puskás Péter Óbuda és Rimóczi Imre Újbuda képviseletében
 
Elenőrizz! Vajon tényleg megéri?
STACCATO Megtakarítás, megtérülés és egyéb eredmények a Staccato projektben - Ewald Singerland, Ecofys és Morocz Attilla, BECO
 
Finanszírozz! Hitelek és támogatások felújításra
STACCATO Finanszírozási típusok a STACCATO projektben és ESCO típusú beruházás az Észak-Amszterdami project helyszínen - Wilfred van der Plas, ENECO
Felújítási projektek finanszírozása ELENA program, és ESCO model -  Gerard Bruijnse, Renesco
Felújítási projektek finanszírozása Európai Uniós támogatási programok- Irina Koitlar, AdvanCEE
 
Esti közösségi program: borkóstoló az ELdivO pincében.
 
Október 3. 9:00-14:00 óráig
 
Tanuljunk egymástól! workshop
Ismerjünk meg alaposan a már megvalósult felújítási projekteket, és tanuljunk tapasztalataikból.
Öt projektet ismerhetünk meg amelyek, mind társasházi felújítások. Az előadások szándékosan nem csak a sikerekről fognak szólni, hanem arról, hogy milyen buktatói voltak a beruházásoknak, milyen hibákat követtek el, milyen tapasztalatokra tettek szert.
Interaktív kiscsoportos konzultáció.
 
1. STACCATO Faluhaz Morocz Attilla és Pálos Tibor „technikai problémák és megoldások a napkollektoros rendszer és a távfűtés összekapcsolására”
2. LEAF Gregori Gregoriev “Megoldásokat találni”
3. MLEI PDA SOLANOVA Kiss Zoltán “a projektmenedzsment ügyei”
4. STACCATO Het-Breed Froukje Anne Karste“kommunikáció és döntéshozatal”
5. STACCATO Sofia Oborishte Yoveva Antoaneta “Bürokrácia és szabályozás”
 
A napot a szakmai összefoglaló zárja.
 
Kora délután buszokkal felkeressük az ÉMI új épületét Szentendrén, ahol bemutatják a zöld technológiával készült, közel zéró kibocsájtású megújuló energiát is használó tudásközpontot.
 
A konferencia részvételi díja bruttó 12 000,- Ft, LOSZ, EHÖSZ, és TÖOSZ tagoknak díjtalan.
 
 
 
A konferencia nyelve angol-magyar szinkrontolmácsolást biztosítunk.