Csepptől a tengerig (Víztakarékossági tippek 1.)

2011. 11. 3.
/ tippek / víztakarékosság

Gondolta volna, hogy egy átlagos magyar ember naponta több mint 100 liter vizet használ el? Ráadásul ebből 60-80 liter melegvíz, melynek a felmelegítése jelentős energiafelhasználással jár! Hogy hol használunk el ennyi vizet? Tovább>>

 • WC öblítés: 45 liter
 • fürdés: 40 liter
 • mosás: 18 liter
 • kézmosás: 10 liter
 • mosogatás: 8 liter
 • locsolás: 6 liter
 • főzés: 3 liter

A Faluház Energia Tanácsadó Iroda, ezúttal ahhoz kíván ötleteket adni, hogy hogyan ésszerűsíthetjük háztartásunk vízfelhasználását anélkül, hogy ez életminőségünkre, bármilyen negatív hatással lenne, ugyanakkor a pénztárcánkban is több maradjon a hó végén!

A vízpazarlás fontos jele a víz- és csatornázási költségek növekedése, melyeket a fogyasztó azonnal a pénztárcáján érez, de az intelligens ember nem csak rövidtávon gondolkozik, hanem tiszteletben tartja a következő generációk tiszta környezethez, tiszta vízhez fűződő jogait is, és igyekszik takarékoskodni. A vízzel való takarékoskodás mindannyiunk felelőssége, mert a klímaváltozás következtében a víz fogja meghatározni sok ország, köztük Magyarország jövőjét is.

Pár egyszerű, beruházást nem igénylő viselkedési praktika, hogy csökkenjen a vízfogyasztása lakásában!

 1. Ha a zuhanyt választja, harmadannyi vízzel tisztálkodhat, mintha kádban fürdene.
 2. Lehetőleg ne folyó vízben mosogassunk, mossunk fogat, borotválkozzunk.
 3. A vízcsapok csöpögését, vécétartályok szivárgását, minél előbb szüntessük meg, cseréljük ki a tömítőgyűrűt! A folyamatos csöpögés havonta akár egy kádnyi vizet is elpazarol.
 4. Ne mossunk fél adag ruhát, használjuk ki a mosódob teljes befogadóképességét!
 5. Ha összegyűjtjük az esővizet, ez esetben a növények locsolásához nem kell a drága vezetékes vizet használnunk!
 6. Mosogatásnál használjunk kéttálcás mosogatót!
 7. Főzni kevés vízben is kiválóan lehet. A zöldségeket, burgonyát ne főzzük bő lében, kevés vízben párolva még a vitaminok egy része is megmenthető.
 8. A hőtárolós bojler termosztátját állítsuk 40 °C-ra!
 9. A bojler vagy a kazán a lehető legközelebb legyen a vízfelhasználás helyéhez, és a kivitelezéskor ügyeljünk a csővezeték szigetelésére!