Energiahatékony világítási tippek Klímavédő Aladártól

Klímavédő Aladár megvilágosodik – avagy Aladár ezúttal megmutatja, hogyan világítsunk otthonunkban a leghatékonyabban, olcsó és egyszerű trükkökkel, valamint minimális beruházással Tovább>>

 

8:30 Aladár felébred, és jólesően elnyújtózik az ágyában, mivel ma nem kell sietnie sehová, hiszen május elseje van! Rögtön fel is húzza a redőnyt, hogy egy kicsit sütkérezzen a jólesően meleg tavaszi napfényben, miközben átgondolja, mihez is kezdjen ma. Hirtelen eszébe jut, hogy az ablaküvegen keresztül nem minden jótékony hatását fejti ki a napfény, ezért ki is nyitja az ablakot, hogy szervezetében egészséges D-vitamin termelődhessen.

9:00 Aladár végre kikászálódik az ágyból és bevonul a fürdőszobába, ahol felkapcsolja a múlt hónapban vásárolt energiatakarékos kompakt fénycsöveket, és halkan dúdolja a kedvenc dalát a reggeli tisztálkodás közben.

9:30 Immár felfrissülten körülnéz a spájzban, ahol még egy 40W-os hagyományos izzó világít, hogy mit lehetne reggelizni. Erről rögtön eszébe is jut, hogy lassan ezt az izzót is le kell cserélnie energiatakarékosra, mondjuk egy széles szórásszögű, melegfehér 5W-os LED izzóra, aminek nem árt a sok kapcsolgatás, mégis kevesebb energiából ugyanúgy bevilágítja a nagymama lekvárjaitól roskadozó polcait, mit elődje.

10:00 Kimegy a konyhába, ahol csak a tűzhelyet megvilágító izzókat kapcsolja fel, mivel az pont elég ahhoz, hogy összeüssön magának egy jókora adag tojásrántottát. Végül úgy dönt, hogy a nappaliban fogyasztja el a reggelit, ahova besüt a nap és természetes fénynél jobban esik a szemének átolvasnia a híreket az újságban.

11:00 Miután telefonon megbeszélte kedves barátjával, Alfréddal, hogy találkoznak a Tabánban a Majálison, hogy végre megbeszélhessék hova utaznak a nyáron, gondosan beágyaz, és ellenőrzi hogy nem felejtette-e nyitva az ablakot a hálóban. A lámpák külön ellenőrzésére nincs szükség, mert megszokásból automatikusan lekapcsolja a villanyt, ha kimegy a szobából, de a biztonság kedvéért még egy főkapcsolót is szereltetett annak idején a bejárati ajtó mellé a villanyszerelővel, amivel egy gombnyomásra lekapcsolhatja a villanyt az egész lakásban. Most tehát ezt is lekapcsolja és vígan fütyörészve elindul a villamosmegállóhoz.

18:00 Fáradtan és az elfogyasztott világos sörtől kissé spiccesen érkezik haza Aladár és örül, hogy a szabad levegőn töltötte ezt a csodálatos napot. Eszébe jut, hogy még egy hónapja kölcsön kérte barátjától annak kedvenc könyvét így megörül, hogy van mivel szórakoztatnia magát az este. Kedvenc fotelje mellé készít pár szendvicset és felkattintja a régi állólámpát, amely még az édesapja kedvence volt, és azóta is mindig azt használja, ha olvasni és pihenni támad kedve. Még jó, hogy lehet olyan energiatakarékos égőket kapni, amelyek foglalata illik az akár régiségnek is mondható lámpába!

20:00 Aladár kezd elálmosodni, bár nagyon jó a könyv, mégis úgy dönt, hogy megnézi a tévében az esti filmet. Tévénézéshez mindig lekapcsolja a villanyt, hiszen úgy sokkal jobban élvezni a képi és hanghatásokat, sőt úgy érzi, mintha moziban lenne. A film közben kellemesen elálmosodik és el is szenderít. Hogy fog fájni a nyaka holnap!