Klímavédő Aladár okosan használja a gépeket!

Környezettudatos barátunk, Klímavédő Aladár egy átlagos napján ma azt lessük meg, hogyan bánik a háztartási gépekkel! Tovább>>

7:00 Aladár felébred. Egy pillanatra megijed, mikor meglátja jó öreg felhúzós óráján, hogy már 7 óra is elmúlt, de aztán eszébe jut, hogy szerencsére hétvége van, így nem késik el a munkahelyéről. Egy elégedett nyújtózkodás után felkel.

7:10 Barátunk megindul a fürdőszobába, de útját állja egy tekintélyes méretű szennyes ruha halom… Hát igen, hét közben nem volt ideje mosni… Mielőtt lelkiismeret furdallása lenne, eszébe jut, hogy a teli mosógéppel energiát takarít meg, ezért már nem is bánja, hogy így alakult, jól megtömi a mosógépét, elindítja a 40 °C-os programot, és így végre eljut a zuhanyig.

7:30 Reggelit készít magának. A vízforralóba csak annyi vizet rak, amennyit még a délelőtt meg is iszik, és finom müzlit reggelizik.

8:00 Reggeli után eszébe jut, hogy aznap ebédre meghívta az édesanyját és a testvérét. Rémülten néz körül a lakásban, ahol a vasalatlan ingek között fogócskáznak a porcicák. A kezdeti sokkot követően Aladár gyorsan összeszedi magát és a porszívó alkatrészeit. Ellenőrzi a porzsákot, igen, ez rendben van, múlt alkalommal cserélte. Pár csepp levendulaolajat azért cseppent rá, hiszen ez édesanyja kedvenc illata. A parkettához való alacsonyabb fokozatra tekeri a gépet, bedugja a csatlakozót, bekapcsolja, és…. Nem történik semmi. Mi az ördög lehet? Ja, persze! Éjszakára lekapcsolta a hosszabbítót, hogy ne fogyasszon a TV feleslegesen áramot a „stand by” üzemmódban. Aladárunk elég gyorsan megoldotta a kérdést, visszakattintotta a hosszabbítót, és már száguldhatott is végig a lakáson, a porszívóval. Utolsó lépésként még eszébe jutott, hogy rég portalanította a hűtő hátsó rácsát, ezért erre még időd szakít, nehogy emiatt nagyobb legyen az áramfogyasztása.

9:00 Klímavédő úr nekilát a vasalnivaló eltüntetésének. Az alacsonyabb hőfokot igénylő műszálas ingekkel kezdi, a végére hagyja a mama házi vászonból készült írásos párnáit.

9:30 Épphogy végzett a vasalással, hallja hogy lejárt a mosógép. Szalad is teregetni a napfényes erkélyre.

10:00 Miután a lakást átjárható állapotba hozta, és gondoskodott a másnapi tiszta alsónadrágjáról, Aladárunk kétségbeesetten elkezdi törni a fejét, milyen ebédet varázsoljon vendégeinek. A gombás spagetti mellett dönt. Már szalad is le a pincébe a gombáért. Tudja, hogy a saját maga készítette szósz finomabb is, egészségesebb is, mint a készen kapható, ezen kívül a konzerv élelmiszerek gyártása sok energiát is fogyaszt. Már mossa is a paradicsomot! A konyhában letekeri a fűtést, hiszen a tűzhely mellett állva úgyis melege lesz. A tűzhelyét gondosan megtisztította még tegnap, így nem fog felesleges energiát használni a lerakódások, kosz miatt. Felrak a tésztának egy adag vizet, lapos aljú, jó hővezető alumínium edényben. Természetesen fedőt is rak az edényre, hogy gyorsabban és kevesebb energiát fogyasztva tudja kifőzni a tésztát. Amikor felforrt a víz, kisebb fokozatra tekeri a tűzhelyét. A mártást is a főzőkörhöz illeszkedő edényben főzi, tudja, hogy hiába rakná nagyobb körre (vagy nagyobb gázrózsára) nem főne hamarabb az étel, csak az energiát pazarolná. Mikor már majdnem jó a mártás, elzárja a villanytűzhelyt, a maradékhő éppen elég lesz a befejezéshez.

12:30 Megérkeznek a vendégek. A mama elégedetten néz körül a lakásban, és dicséri az ő ügyes Aladárkája főztjét az ebédnél.

17:00 Miután elmentek a vendégek, Klímavédő Aladár fáradtan rogy a kanapéra, és kedvenc magazinját olvasgatja. Természetesen a lakásban sehol nem ég a villany, leszámítva a kanapé mellett lévő olvasólámpát. A szobában lehűlt étel már a hűtőszekrényben pihen, ha jobban lehűlt Aladár átrakja a fagyasztóba – gondosan feliratozva, dátummal ellátva.

22:00 Aladár nyugovóra tér miután lekapcsolta az összes villanyt és hosszabbítót, és letekerte a fűtést 17 fokra.